Makale İçeriği
Göz Altı Torbası Nedir?
Göz altları neden şişer? Göz altı şişliği olarak ifade edilen göz altı torbaları çok sık rastlanılan bir cilt sorunudur. Gözün hemen alt kısmında oluşan bu keseler özellikle gözün hemen altında şişkinlik olarak kendini göstermektedir. Göz altı morluklarına da yol açan bu şişkinlikler kişilerin yorgun ya da yaşlı gözükmesine yol açabilmektedir. Bu nedenle büyük bir cilt sorunu haline dönüşebilmektedir.
Göz çevresindeki ve cilt dokusu ince ve oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle pek çok etkenden ve Göz Torbalarının Oluşum Nedenleri ile ilişkili olarak bu keseler ve morarmalar ile karşı karşıya gelmek mümkündür.
Göz altı torbaları, göz çevresindeki yağ torbalarından kaynaklanır. Yaş ilerledikçe, bu yağ torbalarını geride tutan zar gevşer; yağlar öne doğru gelir, iyice belirginleşir. Ancak yapısal nedenlerle genç yaşlarda da bu yağ torbaları belirgin olabilir. Göz altı torbaları ile ilgili bilmeniz gerekenler ve göz altı torbaları oluşmasına karşı yapılması gerekenler…
Göz Altı Torbası Neden Olur?
Göz altında bulunan yağ torbalarını tutan zar dokunun gevşemesiyle göz altı torbaları belirgin hale gelir. Göz altı torbaları neden şişer? sorusunun cevabı Genç yaştaki kadın ve erkekler arasında da sıklıkla karşılaşılan bu durum temelde iki sebeple oluşur; ilki genetik özellikler ya da beslenmeden kaynaklanan su tutma ve iltihaplanma durumudur, ikincisi ise başta yaşlanma olmak üzere birçok alışkanlıktan kaynaklanan su tutma ve dokusal deformasyondur. Genetik sebepler dışındaki nedenleri şöyle sıralayabiliriz;
- Ekran önünde geçirilen uzun saatler.
- Stress.
- Uykusuzluk.
- Aşırı tuz tüketimi.
- Susuzluk.
Yatar pozisyonda kan dolaşımının değişmesi ve yer çekiminin etkisiyle göz çevresinde sıvı birikir ve sabahları göz altı torbaları bu nedenle daha belirgin hale gelir. Uzun süre ekrana bakmak, yorgunluk, stres, uykusuzluk gibi nedenler göz altı torbalarının oluşmasına neden olur. Stres nedeniyle kaslardaki kasılmalar artar ve keseciklere basınç yaparak fıtıklaşma gelişebilir ve bunun sonucunda da göz altı torbaları oluşabilir. Bazen beslenme şekli de göz altı torbalarının oluşmasına zemin hazırlar. Örneğin; çok fazla tuz ve tuzlu yiyecek tüketmeye bağlı olarak göz altında sıvı birikimi oluşur, böbrekler yorulur. Bunun sonucunda böbrek hastalıkları gibi bir takım hastalıkların belirtisi olarak oluşabilir. Alerjik etmenler de gözlerde kaşıntıya neden olarak göz altlarını tahriş edebilir ve kaşıntıyla birlikte ödem meydana gelebilir. Torbalar sağlıklı bir uyku ve dinlenme sonrası yok olabilir. Ancak yaşam şeklindeki değişimlere rağmen geçmeyebilir. Bunun nedeni genetik mirastır. Ailesinde olan kişilerin küçük yaşında bile torba olabilir.
Göz Altları Neden Şişer?
Böbrek rahatsızlıkları, hormonal dengesizlikler, dolaşım bozuklukları, vitamin ve mineral eksiklikleri de göz altı torbalarına neden olur. Bu tür rahatsızlıklardan kaynaklanmayan göz altı şişmelerinin ve torbalarının oluşumunu engellemek için;
- Uykunuz düzenli ve en az 7 saat olmalı.
- Günde 2,5 litre su içmelisiniz.
- Güneşten korunmalı, güneş gözlüğü kullanmalısınız.
- Sağlıklı beslenmeli ve tuz tüketiminden uzak durmalısınız.
- Alkol ve sigaradan uzak durmalısınız.
- Spor ve fiziksel aktivite ile bedenin stres düzeyini azaltmaya yardımcı olmalısınız.
Demir eksikliği, cildin elastikiyetinin kaybolması, sinüs enfeksiyonları, alerjik rinit, gıda ve toz alerjileri de göz altı şişliklerininnın oluşmasında etkili rol oynamaktadır. Aşırı kafein tüketen kişilerin de göz altı morlukları ve şişkinlikleri ile başbaşa kaldığını söylemek mümkündür. Bu nedenle aşırı kafein tüketimi göz altları neden şişer sorusunun cevaplarından biridir ve kaçınılması gerekmektedir.Ayrıca hormonal düzensizliğin fazla olduğu gebelik sürecinde de gözaltlarında aşırı şişkinlikler, morarmalar ya da torbalanmalar gözükebilir. Bu süreç içerisinde gebe kişinin bol su tüketimine ve doğru beslenmeye dikkat ederek düzenli bir uyku planına sadık kalması gerekmektedir.
Göz Altı Torbaları ve Şişlikleri Nasıl Geçer?
Göz altı torbaları neden şişer sorusunun cevabına göre neyin sebep olduğuna bağlı olarak göz kapağı ameliyatı (Blefaroplasti) bir tedavi seçeneği olabilir. Blefaroplasti sırasında, cerrah, üst göz kapağının doğal kıvrımındaki veya alt kapağın içindeki bir kesi yoluyla fazla yağı alır. Daha sonra küçük eriyen dikişlerle cilde yeniden bağlanır. Tedavi genellikle lokal anestezi ile ve ayakta tedavi prosedürü olarak yapılır.
Göz altı torbalarına karşı bazı uygulamalar yapılabilir. Salatalık, cilde uygulandığında hafif ‘astringent’ yani sıkılaştırıcı özellik gösterir. Bunun nedeni içindeki C vitamini (askorbik asit) ve kafeik asittir. Salatalığın büyük bir kısmını su oluşturduğu için buzdolabından çıkarıldığında soğuk olması da şişliği azaltmada etkilidir. Salatalık hem içindeki su tutucu etkiyi azaltan maddeler, hem de soğuk etkisiyle göz kapaklarının üstüne konduğunda sabah şişliğini azaltır. Salatalığa karşı bir alerji olmadığı sürece bu uygulamanın göz sağlığı açısından sakıncası yoktur. Ancak göz altı şişliklerini azaltmak için en etkili yol sabahları doğrudan soğuk kompres yapmaktır. Bunun için, buz veya soğutucu jel poşetleri kullanılabilir. Soğuk kompres, göz çevresindeki damarları büzerek, göz altında biriken ödemin azalmasını sağlar. Ancak göz altı torbaları çok belirginse ‘blefaroplastı’ denilen operasyon uygulanabilir.
Genetik faktörlere ve yaşlanmaya bağlı olarak oluşmuş, ilerlemiş seviyedeki göz altı torbalarının giderilmesi basit yöntemlerle mümkün olmaz. Bunun için bir plastik cerraha başvurmak gerekir. Plastik cerrah bu torbaları bazen çıkarır bazen de bunların bir fıtıklaşmadan kaynaklandığını göz önünde bulundurarak tekrar yerine yerleştirilecek operasyonlar yapar.